Aloittamisen vaikeus

Miksi aloittaminen on niin vaikeaa?

Tunnistatko tilanteen, jossa jokin asia on odottanut aloittamistaan jo hyvän aikaa, mutta et vain saa itseäsi aloittamaan? Vitkastelu,aikailu, vetkuttelu, viivyttely, prokrastinaatio, jahkailu, lorvailu… Rakkaalla termillä on monta nimeä. Miksi se aloittaminen onkin joskus niin vaikeaa? 

Olipa kyseessä esimerkiksi vaikka kodin jonkin tilan tavaroiden karsiminen ja järjestely, oletko miettinyt, mikä tuon kyseisen homman tarkoitus on. Mikä on se asia, mitä sä haluat saavuttaa? Haluatko saavuttaa esim. mielenrauhaa, kun jälleen tiedät, mitä tavaroita tilassa säilytetään? Tai ehkä haluat vähentää kotitöihin kuluvaa aikaa, kun tavarat ovat omilla paikoillaan eikä siivousta tarvitse aloittaa tavarakasojen siirtelyllä? Taikka haluat vähentää perheen sisäisiä konflikteja, kun muutkin löytävät jatkossa tilassa säilytettävät tavarat? Kysy itseltäsi, mitä tavoittelet.

Tavoitteen pohtiminen voi helpottaa hommaan tarttumista ja saada aikaan innostuneen tilan aloittaa! Ilman tavoitetta homma voi tuntua pakolta taikka tarpeettomalta. Ja pakkohan ei ole, jos ei ole!

“Tää nyt vaan tarttis tehdä.” 

“Kaitpa tääkin pitäs hoitaa.”

Miten madaltaa aloituskynnystä?

Aloittaminen voi olla vaikeaa myös siinä tilanteessa, että homma on liian iso käsiteltäväksi. Olet esim. asettanut itsellesi tavoitteeksi saada koko koti kuntoon! Noin isoon projektiin on vaikea tarttua, kun ei hahmota, mistä olisi syytä aloittaa  ja miten edetä. Tee aloittamisen kynnyksestä itsellesi matalampi ja palastele iso projektikokonaisuus pienempiin osiin!

Esim: koko koti -> huone kerrallaan -> ensin keittiö -> keittiössä aloitus jääkaapista

Ja matalalla kynnyksellä tarkoitan todella niin matalaa, että into ei lopahda heti alkuunsa, vaan jaksat tehdä määrittelemäsi ensimmäisen työvaiheen. Ensimmäinen homma voi olla vain yksi laatikko tai yksi hylly tai yksi pöytätaso taikka vain 15 minuuttia työskentelyaikaa. Kun saat ensimmäisen homman valmiiksi, unohda kaikki se, mitä vielä on tekemättä, ja nauti työsi jäljestä! Ole ylpeä itsestäsi! Sä teit sen, sä aloitit ja sait yhden homman valmiiksi! 

Muista tämä, jos homma sakkaa

Entä sitten, jos hyvästä yrityksestä huolimatta elämä, kiireet ja velvoitteet sotkevat suunnitelmat ja projekti jää alkutekijöihinsä? Se on elämää ja vaatii meiltä vähän joustavuutta hyväksyä muutoksia ja aikataulujen pettämistä. Kun ajankohta on taas sinulle otollisempi, palauta mieleesi, mitä haluat saavuttaa, määrittele seuraava sopivan kokoinen työvaihe, joka vie tavoitettasi kohti ja toteuta se! 


Tunnustan itsekin joskus usein odottaneeni sitä kuuluisaa motivaatiota, jotta saisin aloitettua. Tiedätkö mitä? Sitä taianomaista motivaatiota parempi on vain aloittaa! Aloittaminen riittävän pienestä hommasta tuo onnistumisen iloa ja se ruokkii sisäistä intoa jatkaa eteenpäin. Pitää vain aloittaa!

Ja muistathan, että kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä ja saada valmiiksi itse <3 Me koulutetut ammattijärjestäjät ympäri Varsinais-Suomen ja koko Suomen olemme apunasi, kun jokin projektisi kaipaa liikkeelle laittavaa voimaa!

Aloita ottamalla yhteyttä <3 Varaa aika maksuttomaan alkukartoitukseen, mikä ei sido sinua vielä mihinkään, mutta saattaa tuottaa lopputuloksena sinulle aikaa ja tilaa kaikelle tärkeälle!

Edellinen
Edellinen

Yrittäjän ajanhallinta ja työnsuunnittelu - Asiakastarina

Seuraava
Seuraava

Mitä alkukartoituksessa tapahtuu?